Chica Assumane og familien måtte flykte fra Mocimboa da Praia etter flere angrep fra lokale jihadister. Nå har de søkt tilflukt i Pemba i Nord-Mosambik. Foto:Maren Sæbø
Mens jihadister ble slått på retrett andre steder i verden, vokste de, og spredte seg til nye områder, i Afrika. Hvem er Afrikas jihadister, hva kjemper de for, og hvorfor er de så vanskelige å få has på?

I den sjette episoden av podcasten Afrikansk politikk tar vi for oss jihadstgrupper i Afrika. Etter at Den islamske staten (IS)  ble slått tilbake i Syria og Irak var det nemlig i Afrika at nettverkene til Al- Qa’ida og IS hadde framgang. Og den har ikke stoppet, i fjor viste en analyse en ganske klar framgang for de jihadistiske gruppene.

For en generell gjennomgang av bevegelsene og debattene som omgir dem kan man starte med denne åpent tilgjengelige forskningsartikkelen signert professor ved Norges Miljø-og biovitenskap, Stig Jarle Hansen.

For å gjøre organisasjonenes aktivitet litt mer håndgripelig kan du navigere deg gjennom dette interaktive kartet (klipp på pilen for å gå videre), med konfliktdatabasen ACLEDs oversikt over konflikthendelser knyttet til Afrikas jihadister i perioden 2010-2024.

Så til noen av organisasjonene vi omtaler i denne episoden.  

Al-Shabaab

Al-Shabaab i Somalia er nå blant de største Al-QA’ida- affilierte organisasjonene i verden. Organisasjonen har også vist at de har en særegen evne til comeback

Council of foreign relations har laget en tidslinje over Al-Shabaabs framvekst, tilbakefall og tilbakekomst.

Det siste året skal Al-Shabaab har blitt slått noe tilbake, men FN advarer allikevel i sin siste rapport, fra oktober 2023, om å avslutte den internasjonale innsatsen mot organisasjonen.

Boko Haram

Den neste virkelig store og aktive jihadistorganisasjonen på kontinentet er Boko Haram, som lenge har operert i grensetraktene mellom nordøstlige Nigeria, Kamerun, Tsjad og Niger.

En god oversikt over bevegelsen historie er å finne her. De siste årene har bevegelsen som en gang ble kjent som Boko Haram blitt splittet i flere deler. Den største fraksjonen er idag kjent som Den islamske stats Vest-Afrika-provins (ISWAP). Mer om splittelsen i Boko Haram, og fallet til lederen Abubaker Shekau kan du lese om her.

Selv om ISWAP i dag holder mindre territorium enn Boko Haram på sitt største i 2015-16, er bevegelsen fortsatt dødelig, og kan operere i flere land. En studie av FNs utviklingsprogram UNDP anslo for et par år siden at så mange som 350 000 mennesker kan ha mistet livet som en direkte og indirekte konsekvens mellom 2009 og 2020. Rapporten fra UNDP kan leses her.

En brennende landsby i Borno-provinsen nordøst i Nigeria fanget av satellitt (bilde fra Google Earth). Hundrevis av landsbyer har blitt brent ned i regionen siden Boko Harams opprør startet, både av jihadistene og de pro-statlige styrkene som forsøker å bekjempe dem.

Maghreb og Sahel

I tillegg til Al-Shabaab og Boko Haram er den tredje virkelig store arenaen for jihadister vest i Sahel-regionen – først og fremst i Mali, samt i Niger og Burkina Faso. Mali fikk stor internasjonal oppmerksomhet i 2012, da forskjellige jihadistorganisasjoner tilknyttet Al-Qaida seilte på bølgen av et nytt tuaregopprør nord i landet og til slutt lyktes med å okkupere store deler av nord-Mali i månedsvis før Frankrike iverksatte en militær intervensjon i 2013 og forhindret jihadistene fra å innta hovedstaden Bamako.

Siden har organisasjoner oppstått, fraksjonert, byttet navn og gjenoppstått, 

Andrew Lebovich sin korte gjennomganger er et nyttig sted å starte.

Forskere ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt har også sett på hvordan de forskjellige jihadist-gruppene styrer områder i Sahel, det samme har akademikere ved universitet i Kent.

Den Islamske staten i Sentral-Afrika, virkelig?

Til slutt gjenstår de to kanskje mest obskure og mystiske organisasjonene, nemlig to jihadistorganisasjoner i henholdsvis Den demokratiske republikken Kongo og Mosambik, som begge med tiden har blitt omtalt som Den islamske stats Sentralafrikanske provins – ISCAP. 

Det er også her vi har sett mest debatt mellom områdeeksperter og forskere på internasjonal jihadisme om hvordan vi skal fortolke disse gruppene, og hvor reelle og signifikante de påståtte bindingene til IS egentlig er. En tekst som diskuterer dette fra perspektivet til Kongo-eksperter er å finne hos African Arguments.

Om du er nysgjerrig på ADFs historie finnes det flere noen vitenskapelige studier, inkludert denne artikkelen om gruppens fremvekst, og denne rapporten om Ugandas operasjoner mot gruppen siden 2021.

Cabo Delgado

Konfliktdatabasen ACLED har et eget prosjekt om Cabo Delgado kalt “Cabo Ligado”, med jevnlige oppdateringer og analyser.

I november 2022 besøkte Maren Cabo Delgado, en av hennes reportasjer kan leses her.

Restene av byen Mucojo i Cabo Delgado (bilde fra Google Earth). Også i Cabo Delgado har konflikten brakt med seg enorme ødeleggelser. Mucojo har skiftet hender flere ganger gjennom konflikten til nå, og vært åsted for harde kamper.

Print Friendly, PDF & Email