Om Bundu & Maren Sæbø

Maren SæbøMaren Sæbø (født 17. september 1976) er en prisbelønt frilansjournalist, utenrikskommentator og redaktør for nettstedet Bundu.

Hun vokste opp i Oslo og Angola, og er utdannet historiker fra University of KwaZulu-Natal i DurbanSør-Afrika.

Hun var redaktør for Verdensmagasinet X fra 2008 til 2015. Nå skriver hun blant annet fast for Dagsavisen, samt frilans andre steder. Hun er også mangeårig styremedlem i Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) og har jobbet deltid i Faktisk.no.

Perspektivprisen
Flyktninghjelpen (NRC) valgte å tildele Verdensmagasinet X og redaktør Maren Sæbø Perspektivprisen for «Beste utenriksformidler 2014». Flyktninghjelpens generalsekretær, Jan Egeland, mener vinneren fortjener all honnør.

Juryen begrunner tildelingen med at Maren Sæbø og Verdensmagasinet X har klart å frigjøre seg fra den såkalte bistandsjournalistikken, som i stor grad ser på verden med våre vestlige briller. Juryen skriver i sin begrunnelse at «Verdensmagasinet X er heller ikke blitt fristet til å løpe bistandsorganisasjonenes ærend, og har evnet å utfordre både den politiske og økonomiske makteliten. Redaktøren har vist at hun setter den uavhengige journalistikken i høysetet.»

IR-prisen
I 2015 mottok Sæbø «Internasjonal Reporters Journalistpris» for mange innsiktsfulle og gode reportasjer om Nigeria og Boko Haram-problematikken.

I begrunnelsen står det bl.a.:
«Sæbø har med små midler våget å ta skrittet vekk fra den slagne journalistiske landeveien og klart å skaffe seg tilgang til miljøer og stemmer som vi sjelden møter i norske medier. Sæbø viser dermed at god utenriksjournalistikk ikke er avhengig av «den norske linken», og at man ikke må ha en stor redaksjon i ryggen for å gjøre en forskjell.»

Årets frilanser
Samme år ble hun kåret til Årets Frilanser av Frilansjournalistene/Norsk Journalistlag. Juryen beskrev henne som «en kunnskapsrik og markant stemme i den norske utenriksjournalistikken generelt og fra det afrikanske kontinentet spesielt.» 

Juryen framhever i sin begrunnelse Sæbøs engasjement og hennes blikk og perspektiver, som er et annet enn hos mange andre, heter det i en melding fra NJ Frilans og juryen.

– Maren Sæbø går sine egne veier og er høyt og lavt. Samtidig evner årets prisvinneren å hjelpe kolleger, på en uselvisk og engasjert måte. Årets frilanser gjør en omfattende og gratis jobb for å bidra til journalistisk fagdebatt og erfaringsutveksling. Prisvinneren arbeider aktivt for å fremme frilansernes rettigheter og kår. Journalisten har dessuten brutt ny grunn på flere områder, sa juryleder Kjetil Stormark i sin tale da han delte ut prisen.

Annette Thommesens hederspris
I mai 2019 mottok hun Annette Thommessens hederspris for sin journalistikk om mennesker på flukt. I begrunnelsen heter det:

«Hun har i flere år vært en av landets best informerte journalister om politiske og økonomiske prosesser som bidrar til ustabilitet, konflikt og flukt på det afrikanske kontinentet. Hun er en modig, kunnskapsrik og markant stemme i den norske utenriksjournalistikken generelt og fra det afrikanske kontinentet spesielt. I juli 2016 dro hun for egen risiko, med reisestøtte fra Fritt Ord, til Juba som eneste norske journalist for å dekke 5-årsfeiringen av Sør-Sudans selvstendighet. Hun havnet midt i en borgerkrigsliknende situasjon med intense kamper, og måtte evakueres ut av landet med bistand fra Norsk Folkehjelp

Maren Sæbø bor på Flaen (Kalbakken) i Groruddalen med ektefelle Henrik Steen (som har tilrettelagt bundu.no).

Trenger du en dyktig frilanser, ta kontakt på e-post: marensa(a)gmail.com.

Print Friendly, PDF & Email
Del:

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler og er pålagt å melde fra om dette. Ved å fortsette, aksepterer du informasjonskapsler.