Om Bundu & Maren Sæbø

Maren Sæbø (født 17. september 1976) er en prisbelønt frilansjournalist, utenrikskommentator og redaktør for nettstedet Bundu.

Hun vokste opp i Oslo og Angola, og er utdannet historiker fra University of KwaZulu-Natal i DurbanSør-Afrika.

Hun var redaktør for Verdensmagasinet X fra 2008 til 2015. Nå skriver hun blant annet fast for Dagsavisen, samt frilans andre steder. Hun er også mangeårig styremedlem i Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP). 

I 2015 mottok Sæbø «Internasjonal Reporters Journalistpris» for mange innsiktsfulle og gode reportasjer om Nigeria og Boko Haram problematikken: «Sæbø har med små midler våget å ta skrittet vekk fra den slagne journalistiske landeveien og klart å skaffe seg tilgang til miljøer og stemmer som vi sjelden møter i norske medier. Sæbø viser dermed at god utenriksjournalistikk ikke er avhengig av ”den norske linken”, og at man ikke må ha en stor redaksjon i ryggen for å gjøre en forskjell» het det i begrunnelsen.

Samme år ble hun kåret til Årets Frilanser av Frilansjournalistene/Norsk Journalistlag. Juryen beskrev henne som «en kunnskapsrik og markant stemme i den norske utenriksjournalistikken generelt og fra det afrikanske kontinentet spesielt.» 

I 2016 mottok hun Annette Thommessens hederspris for sin journalistikk om mennesker på flukt. I begrunnelsen heter det:

«Hun har i flere år vært en av landets best informerte journalister om politiske og økonomiske prosesser som bidrar til ustabilitet, konflikt og flukt på det afrikanske kontinentet. Hun er en modig, kunnskapsrik og markant stemme i den norske utenriksjournalistikken generelt og fra det afrikanske kontinentet spesielt. I juli 2016 dro hun for egen risiko, med reisestøtte fra Fritt Ord, til Juba som eneste norske journalist for å dekke 5-årsfeiringen av Sør-Sudans selvstendighet. Hun havnet midt i en borgerkrigsliknende situasjon med intense kamper, og måtte evakueres ut av landet med bistand fra Norsk Folkehjelp.»

 

 

Print Friendly, PDF & Email