Hovedkvarteret til SEC

Amerikanske myndigheter etterforsker nå utbetalinger til det angolanske statsoljeselskapet Sonangols «spøkelsessenter.»

Det amerikanske energiselskapet Cobalt International Energy er under etterforskning i USA for utbetalinger til det angolanske statsoljeselskapet Sonangol. Det er det amerikanske finanstilsynet Securities Exchange Comission (SEC) som sist uke meldte at Cobalt er under etterforskning for å ha utbetalt 350 millioner dollar til det såkalte Sonangol Research and Training Centre (SRTC) i 2011.

Cobalts avtale og utbetaling er av samme type som den Statoil inngikk med Sonangol på samme tid. Statoil forpliktet seg da til å betale mer enn 3,2 milliarder norske kroner i signaturbonus og sosiale bonuser til Sonangol for operatør-status på blokk 38 og 39, og partnerposisjon på blokk 22, 25 og 40 i Kwanza-bassenget utenfor Angola. 420 millioner er siden betalt til Sonangols forsknings- og opplæringssenter, uten at dette har materialisert seg.

Undersøkelser gjort av undertegnede er heller ikke nevnt i Sonangols årsrapporter eller regnskap i årene pengene skulle ha vært overført. Etter at saken ble kjent i Norge, og behandlet av blant annet Stortingets Kontroll og konstitusjonskomite, har Sonangol overfor Statoil hevdet at senteret skal bygges i en by som heter Sumbe, sør for hovedstaden Luanda, i tilknytning til en fagskole kalt kalt Instituto Nacional de Petrofileiros (INP).

– Det der er en videregående skole, det kommer ikke til å bygges noe forskningssenter der, sier Marques de Morais, Angolas mest kjente journalist. Sammen med kolleger og aktivister blant annet fra Gobal Witness har Marques de Morais lette etter senteret i årevis. Den angolanske gravejournalisten har døpt senteret «spøkelsessenteret» og har ingen tro på Sonangol kommer til å bygge det. Han viser blant annet til at Sonangol har tre andre skoler, som nå sliter, en av dem er  Instituto Superior Politecnico de Technologias e Ciencias  (ISPTEC) i den nye finansbydelen Talatona sør for Luanda, der også Statoil har sine kontorer i landet.

– Sonangol sliter på grunn av lav oljepris, og ISPTEC er for tiden underfinansiert. Om selskapet skulle bygge et forskningssenter, ville det vært i tilknytning til det de allerede har.

Til sammen har spanske Repsol, amerikanske Cobalt, franske Total, britiske BP og norske Statoil så langt innrømmet å ha betalt i overkant av 3,75 milliarder norske kroner til senteret. Dette er langt over de rundt 2,5 milliardene norske kronene Angola bruker over statsbudsjettet til høyere utdanning i et normalår. Av alle disse selskapene er det foreløpig bare Cobalt som har havnet under etterforskning i USA.

Hos Global Witness som altså i årevis har forsøkt å spore de rekordstore bonusutbetalingene som ble gjort til Sonangol i 2011/12 er de glade for at det amerikanske finanstilsynet nå tar fatt i saken

– Vår etterforskning i 2014 viser at Cobalt og deres partnere i Angola, inkludert BP, sluset 350 millioner dollar inn i SRTC. Allikevel har ingen av selskapene kunnet påvise at senteret finnes, det har heller ikke lokale eksperter vi har intervjuet, heter det fra Global Witness.

Saken ble første gang omtalt i Norge i 2013, hele historien, og en del av bakgrunnsdokumentene kan du lese her og her.

Print Friendly, PDF & Email