Nedbrent by nordøst for Nyala, Darfur.
Informasjonsflyten ut av Darfur er begrenset, og satelittbilder forblir en av de viktigste måtene å dokumentere overgrep på. Avbildet er en nedbrent by vest i Darfur (bilde fra Google Earth tilgjengelig her).

Millioner er på flukt, landet står midt i verdens verste humanitære krise, titalls tusener er drept, sult blir brukt som våpen, og det snakkes om et mulig pågående folkemord. Ukens episode handler om krigen i Sudan, som straks har vart ett år – en krig som ikke er «glemt,» men som omverden har valgt å ignorere.

Vi har allerede delt tips til lesning om Sudan i artikkelen om vår episode «Brennpunkt Rødehavet.» Oppdaterte tall om den enorme humanitære krisen er blant annet å finne hos UN OCHA og Verdens matvareprogram, mens anslaget om at 222 000 barn kan dø av underernæring er hentet fra dette referatet av en briefing for FNs Sikkerhetsråd i slutten av mars.

Sentrum av Khartoum 15. april, 2023, morgenen krigen startet (bildet er hentet fra Google Earth).

Ødeleggelsene i Darfur er igjen blitt enorme, og igjen brennes landsbyer ned for fote. Centre for Information Resilience gjør et viktig arbeid for å kartlegge ødeleggelsene, og oppdaterer dessverre stadig sitt interaktive kart.

Mange dyktige journalister og Sudan-kjennere følger krigen tett. For de som fortsatt bruker Twitter/X anbefales blant annet Hiba Morgan, Raga Makawi, Kholood Khair, Yousra Elbagir, Lauren Blanchard, Joshua Craze, Cameron Hudson og Mat Nashed for jevnlige oppdateringer og refleksjoner om krigen, dens dynamikker og konsekvenser. Til slutt vil vi også nevne Flyktninghjelpens William Carter, som også er en viktig stemme med sine oppdateringer fra bakken om det svært krevende humanitære arbeidet i landet.

Print Friendly, PDF & Email