AFRIKAS HORN: Rødehavet er i fokus etter at den internasjonale skipstrafikken er blitt angrepet av Jemens Houthi-milits. Men Rødehavet har også en annen kyst, nemlig kysten av Afrikas Horn og der har det også dratt seg til i det siste.

I denne episoden av Afrikansk politikk snakker vi om Rødehavet. Rødehavet er den trange passasjen mellom det indiske hav og Middelhavet, og det anslås at nesten 15 prosent av alle internasjonale varer passerer her på vei til Suez-kanalen. Særlig viktig er oljetransporten fra Gulflandene, men også det meste av forbrukervarer tar denne veien fra Asia til Europa.

Hele episoden kan høres her, under følger «leselisten» for deg som vil vite mer:

https://shows.acast.com/afrikanskpolitikk/episodes/brennpunkt-rdehavet

Fra vondt til verre i Sudan

Først, krigen i Sudan har nå pågått i ni måneder. Krigen brøt ut da militsen Rapid Support Forces (RSF), ledet av Mohammed Hamdan Dagolo, kjent som Hemedti, og den sudanske hæren, ledet av general Abdel Fattah al-Burhan barket sammen i hovedstaden Khartoum i april 2023.

For øyeblikket ser Hemedtis styrker ut til å ha overtaket i Khartoum, og områdene sør og vest for hovedstaden, for en oppdatering på krigen i Sudan kan man besøke:

https://www.dabangasudan.org/en/all-news/article/sudan-timeline-october-december-2023-war-deepens-sudans-suffering-fears

RSF anklages av både menneskerettighetgrupper og andre for å stå bak massakrer og mulig etnisk rensing i Darfur. Blant de som samler inn informasjon om hva som skjer i landet, er Centre for Information Resilience, som baserer seg på åpne kilder som satelittbilder og innlegg i sosiale medier. Mer om hva de finner kan du lese her.

Det regionale spillet om Sudan

Men krigen i Sudan foregår ikke bare på bakken, den foregår også i forhandlingsrom rundt om i regionen. Det foregår flere paralelle prosesser for å få slutt på krigen, og det arbeidet vanskeliggjøres av at flere land i regionen har tatt side, elelr oppfattes å ta side i konflikten.

Et av de landene som har blitt beskyldt for å blande seg i maktkampen i Sudan er de Forente arabiske emirater. De forente arabiske emirater var også engasjert i kampen mot houthi-militsen i Jemen i mange år. Som bakkestyrker satte Emiratene og Saudi Aarbia inn sudanske soldater, både fra den sudanske hæren og militsen Rapid Support Forces (RSF). Nå beskyldes Emiratene for å være RSFs sterkeste støttespiller:

Også Saudi-Arabia, som også er vertsland for forhandlinger emllom partene i Sudan, beskyldes for å blande seg. Her er noen rapporter om det regionale spillet rundt Sudan:

https://peacerep.org/2023/10/19/war-in-sudan-and-fragilities-of-regional-nonresponses/

Flere rapporter om situasjonen i Sudan finner du her:
https://www.crisisgroup.org/africa/horn-africa/sudan/sudans-calamitous-civil-war-chance-draw-back-abyss

https://www.usip.org/publications/2023/10/after-six-months-civil-war-whats-state-play-sudan

https://shows.acast.com/60affad1bcce600012cebcf1/657b0f118f98e2001662090f

Mer trøbbel på Hornet

Men det er ikke bare krigen i Sudan som gjør Rødehavet opprørt. Følger man kystlinja sørøstover ligger Eritrea, Djibouti, Somaliland, Puntland og Somalia på rekke og rad, som en slags omfavnelse rundt regionens mest folkerike land Etiopia. Før Eritreas sjølstendighet i 1993 hadde Etiopia tilgang til Rødehavet. I de påfølgende tredve årene er det Djibouti som har vært Etiopias, og etterhvert regionenes viktigste havn. Men første januar erklærte Etiopia at de hadde inngått en avtale med Somaliland om å bygge en havn der. Problemet er bare at Somaliland formelt er en del av Somalia, som raskt var ute og hevdet at Etiopia med en slik avtale bryter suverenitetsprinsippet.

I de påfølgende ukene har ordkrigen mellom Etiopia og Somalia (og Somalialand) tiltatt. Og blant de som følger med, er det før nevnte Emiratene:

Og det er ikke bare tilgang til Rødehavet som står høyt på Etiopias agenda. Det er også kontrollen med vannet i Den blå Nil som renner fra det etiopiske høylandet og ned gjennom Sudan og Egypt. De tre Nil-landene har de siste årene ført forhandlinger etter at Etiopia ferdigstilte den store såkalte Rennessanse- dammen på Nilen, en dam særlig Egypt er bekymret over. Nå er også de forhandlingene satt på vent:

https://www.aa.com.tr/en/africa/egypt-declares-dead-end-in-renaissance-dam-negotiations-with-ethiopia-sudan/3087456

I stedet ser Egypt ut til å knytte seg nærmere Somalia:

https://www.garoweonline.com/en/news/somalia/somalia-president-in-egypt-as-pressure-piles-on-ethiopia-over-controversial-deal

Ondt blod i Kampala

På toppen av alt dette ble det sist uke avholdt et møte i den regionale sammenslutningen Intergovernmental Authority on Development (IGAD) i Ugandas hovedstad Kampala. Heller ikke det gikk som det skulle. Da Sudans general Abdel Fattah al-Burhan fikk høre at hans rival Hemedti var innbudt, trakk Sudan seg fra hele organisasjonen, en organisasjon som har vært sentral i forhandlinger om fred både i Sudan og Sør-Sudan. Ved siden av situasjonen i Sudan skulle IGAD-møtet diskutert disputten mellom Etiopia og Somalia. Det var ikke Etiopia interressert i, og statsminister Abiy Ahmed holdt seg, som sin sudanske kollega Al-Burhan, hjemme.

Om du selv vil følge med på hvordan forhandlinger og diplomati foregår i regionen, kan man følge flere av aktørene på X. Blant de mest aktive er den folkemordanklagede Hemedti, som har vært på flere reiser rundt på kontientet i det siste. I begynnelsen av januar var han for eksempel på besøk i Pretoria, i Sør-Afrika :

Hemedti som altså anklages for svært alvorlige forbrytelser i Darfur har også vært en tur i Rwanda, og besøkt et minnested over folkemordet der i 1994.

Print Friendly, PDF & Email