Flyktninghjelpen (NRC) valgte å tildele Verdensmagasinet X og redaktør Maren Sæbø Perspektivprisen for «Beste utenriksformidler 2014».

«For sin modige og grundige utenriksjournalistikk», heter det i juryens begrunnelse. Perspektivprisen tildeles enkeltpersoner, mediebedrifter eller organisasjoner som gjennom fremragende innsats har utmerket seg ved: å formidle internasjonale nyheter og/eller å belyse internasjonale spørsmål. Flyktninghjelpens generalsekretær, Jan Egeland, mener vinneren fortjener all honnør. 

– Verdensmagasinet X utgjør et nødvendig alternativ i den norske medievirkeligheten, og Maren Sæbø har fremstått som en uredd redaktør som tørr å gå mot strømmen. Der journalistene fra de store redaksjonene løper i flokk, velger Sæbø å belyse viktige saker som mainstream media unnlater å ta opp, sier Egeland.

Juryen begrunner tildelingen med at Maren Sæbø og Verdensmagasinet X har klart å frigjøre seg fra den såkalte bistandsjournalistikken, som i stor grad ser på verden med våre vestlige briller. Juryen skriver i sin begrunnelse at «Verdensmagasinet X er heller ikke blitt fristet til å løpe bistandsorganisasjonenes ærend, og har evnet å utfordre både den politiske og økonomiske makteliten. Redaktøren har vist at hun setter den uavhengige journalistikken i høysetet.»

– Jeg er veldig glad for at det arbeidet vi gjør, med begrensede midler, settes pris på. Det viser verdien av grundig og uavhengig journalistikk på områder og saksfelt som ikke får så stor plass i større medier. I en tid hvor antall redaksjonelt ansatte reduseres og reisebudsjettene kuttes, håper jeg dette kan være en påminning om at denne delen av samfunnsoppdraget ikke kan løses fra en kontorpult i Oslo. Vi er nødt til å ta verden på alvor, og da er vi nødt til å være der ute, sier Maren Sæbø.

Juryen mener videre at Verdensmagasinet X har vist at man på tross av begrensende ressurser kan levere høyverdig journalistikk; «Skal man kunne fortelle de viktige historiene må man ut og lytte til menneskene bak historien. For Verdensmagasinet X handler det om å gi de som sjelden eller aldri kommer frem i norske medier en stemme og et ansikt.»

 

Print Friendly, PDF & Email