Avtroppende redaktør Maren Sæbø i Verdensmagasinet X får prisen for det juryen beskriver som innsiktsfulle og gode reportasjer om Nigeria og Boko Haram.

(TØNSBERG, FAGBLADET JOURNALISTEN): – Sæbø har med små midler våget å ta skrittet vekk fra den slagne journalistiske landeveien og klart å skaffe seg tilgang til miljøer og stemmer som vi sjelden møter i norske medier. Sæbø viser dermed at god utenriksjournalistikk ikke er avhengig av «den norske linken», og at man ikke må ha en stor redaksjon i ryggen for å gjøre en forskjell, heter det fra juryen.

Sæbø finansierte reportasjeturen til Nigeria blant annet ved hjelp av såkalt crowdfunding i fjor sommer.

Utradisjonelle kilder
Dagbladets Kristoffer Egeberg får prisen for reportasjeserien «Nigeriabåtene», som avslører Norges salg av 10 militære fartøyer til en krigsherre i det afrikanske landet. Juryen beskriver journalistikken som informativ, forbløffende og overraskende.

– Serien har satt fokus på stabiliteten i Afrikas mest folkerike land, på internasjonal våpeneksport- og smugling og på manglende kontroll her hjemme i Norge. Dermed har den ført til regelendringer for salg av militært materiell og etterforskning både i Norge og Storbritannia. Egebergs arbeid viser dessuten hvordan man gjennom utradisjonelle kilder, effektivt feltarbeid og elektronisk søk og sporing kan trylle fram fordekte saker som Norge bør være lite stolt av, begrunner juryen.

De to reporterne deler prisen på 20.000 kroner likt mellom seg.

– Dette er overraskende. Jeg er veldig stolt, sa Egeberg da han mottok prisen.

– Nå skal vi selvfølgelig bestille nye billetter til Lagos for prispengene, sa Sæbø.

Det kommer mer
Det er bare to dager siden Maren Sæbø la siste hånd på den aller siste utgaven av Verdensmagasinet X som ansvarlig redaktør. Nå er hun frilans. Det er ikke snakk om at dette er å gå ut på en high-note, sier hun.

– Nei, dette er starten på noe nytt. Styrken med denne prisen er at den går til to forskjellige prosjekter: Det ene følger linjer fra Norge, mens den andre er dekning fra bakken. Dette er god utenriksjournalstikk, sier Maren Sæbø til Journalisten.

Dagbladets Kristoffer Egeberg er ydmyk når vi prater med ham etter å ha mottatt prisen, særlig tenker han på de mange dyktige journalistene som har mottatt den før han. Egeberg forteller at dette var en kjempeoverraskelse.

– Dette er en viktig pris, særlig i den tiden vi er inne i nå. Budsjettene for å se utover landets grenser må opp, sier Egeberg. Om seks dager er det valg i Nigeria.

– Vi er ikke ferdig med vår dekning ennå.

Kvalitet
Bibiana Dahle Piene fikk i tillegg hederlig omtale for boken «Norge i Sudan – På bunnen av sola». Den mener juryen har gitt en levende og spennende innføring i Sør-Sudan og Norges rolle i den unge nasjonen.

Prisene ble delt ut av jurylederen, sosialantropolog Anne Hege Simonsen. Vinnerne ble plukket ut blant rekordmange 25 nominerte arbeider. Juryen uttaler at årets kandidater vitner om at norsk utenriksjournalistikk holder høy kvalitet.

Tidligere av vinnere av prisen inkluderer daværende Aftenposten-reporter Kristin Solberg, som har mottatt prisen to ganger, Inger Sunde og Harald Eraker, Eskil Engdahl og Aleksander Nordahl og Erling Borgen og Harald Eraker og Atle Andersson, Lasse Lambrechts og Eystein Røssum. Juryen har ellers bestått av Jon Magnus, Gerd Inger Polden og Torbjørn Færøvik.

Print Friendly, PDF & Email