I april markeres det at det er 30 år siden folkemordet i Rwanda. Men hva vet vi nå om hva som skjedde?

Den 6.april 1994 ble et fly skutt ned ved flyplassen i Kigali, hovedstaden i Rwanda. Det var starten på det som er blitt kalt «verdens raskeste folkemord» i det lille afrikanske landet. Akkurat hvor mange som ble drept de neste tre månedene er fortsatt omstridt, men det er vanlig å anslå at et sted mellom 500.000 og 800.000 mennesker mistet livet.

I episode åtte av podcasten Afrikansk politikk diskuterer Bjørnar og Maren hva som ledet opp til folkemordet, og hvilke faktorer som var til stede både i Rwanda og nabolandene som la til rette for tragedien.

André Guichaoua er en av de fremste Rwanda-kjennerne. Han har lenge forsket på Rwanda og folkemordet i 1994, og var ekspertvitne i flere av Rwanda-tribunalets (ICTR) rettssaker. Hans nettside har et rikt arkiv med bakgrunnsstoff, primærkilder og intervjumateriale for de skikkelig interesserte

Det amerikanske Holocaustmuseet har laget en  interaktiv gjennomgang av de mange internasjonale advarslene om situasjonen i Rwanda fra 1990, og fram til folkemordet, den finner du her

Det er også skrevet en del bøker om folkemordet, dette er noen av de som behandler opptakten:

  • The Rwanda Crisis – Gerard Prunier 1997
  • The Order of Genocide – Scott Straus 2006
  • From War to Genocide: Criminal Politics in Rwanda, 1990-1994 – André Guichaoua 2015,
  • The Path to Genocide in Rwanda – Omar McDoom, 2021
Print Friendly, PDF & Email