Trykk “Enter” for å komme videre

Frykter massemord

Gambia er inne i en skjebneuke, tidligere visepresident Bakary Dabo frykter hæren i landet vil ta det ut over sivile.

Det lille landet Gambia på vestkysten av Afrika har knapt to millioner mennesker men er akkurat nå gjenstand for stor diplomatisk aktivitet fra hele regionen etter at diktator Yahya Jammeh har nektet å godta resultatet av et valg han tapte.  I hovedstaden Banjul er det svært spent, og de som kan flykter.

– Det er exodus, sier tidligere visepresident Bakary Dabo med henvisning til den bibelske utvandringen fra Egypt.

– Det er lange fergekøer for å komme seg over til Senegal. Folk har pakket sakene sine i Banjul, de har tatt forholdsregler, fortsetter han.

Dabo var en del av regjeringen som i 1994 ble avsatt av dagens president Jammeh, selv tør han ikke spå utfallet av den politiske krisen landet nå er inne i, etter at presidenten først anerkjente et valgnederlag for så å ombestemme seg, med støtte fra hæren.

– Jeg var veldig overasket da Jammeh innrømmet å ha tapt valget, det var liksom ikke i hans karakter, og alt han har sagt opp til valget tilsa at han ville forsøke å bli ved makta. Når han innrømmet nederlag, var det derfor vanskelig å tro, sier Dabo.

Det var i begynnelsen av desember at den mangeårige diktatoren Yahya Jammeh innrømmet å ha tapt presidentvalget i Gambia. Utfordreren Adama Barrow, en tidligere sikkerhetsvakt i London, skulle etter planen innta landets høyeste embete 19. januar. Men bare dager etter Jammehs innrømmelse ombestemte diktatoren seg. Jammeh hevder nå at det er avdekt for mange uregelmessigheter ved valget, han vil ha nyvalg. Den første uka i januar fikk han støtte av hærsjefen og har da landet sikkerhetsstyrker bak seg. Lederen for landets uavhengige valgkommisjon har flyktet, og høyesterett har sagt de ikke kan behandle klagen og utlyse eventuelt nyvalg før i mai.

I kulissene pågår nå en desperat diplomatisk kamp for å få Jammeh til å tre til side, og godta at Barrow innsettes. Både regionale ledere, som Nigerias president Muhammedu Buhari, og Liberias president Ellen Sirleaf-Johnson, samt FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan fra Ghana er blant de som nå presser Jammeh. Dabo mener det er helt åpent om de faktisk vil lykkes.

– Det er flere mulige utfall, det første er at Jammeh trer til side. Men dette er lite trolig så lenge han har hæren med seg. Det andre er at han blir, da kan de regionale maktene i ECOWAS komme til å gripe inn. Utfallet da avhenger av hvor dedikert de er til å gå til krig, forklarer Dabo.

Problemet er at mellom Jammehs sikkerhetsstyrker og ECOWAS havner da Gambias befolkning. Jammeh har de siste tjue årene bygget hæren rundt sin egen folkegruppe jola, samtidig som han har brukt harde ord mot en annen folkegruppe mandinka. Dabo forteller at mange mandinka, akademikere, tidligere politikere og byråkrater alt har flyktet, men at Jammehs jola-dominerte sikkerhetsstyrker kan komme til å angripe de som er igjen om ECOWAS invaderer.

– I tjue år har Jammeh fylt hæren, og spesielt offiserkorpset med jola. Ikke bare jola fra Gambia men også fra Casamance i Senegal. Det vi ser utspiller seg i Gambia henger sammen med opprøret i Casamance-regionen i Senegal forklarer Dabo.

– I verste fall vil Jammehs hær ta det ut over sivilbefolkningen om ECOWAS invaderer, da frykter vi massemord og kanskje etnisk rensing.

 

 

 

Vær den første til å kommentere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *