Trykk “Enter” for å komme videre

Ingen grunn til å feire

Feiringen av uavhengighetsdagen var allerede avlyst av økonomiske årsaker da kamper brøt ut i Juba fredag ettermiddag

Litt over fem lokal tid, mens President Salva Kiir og hans visepresident Riek Machar holdt en felles presskonferanse, skal det ha brutt ut kamper mellom styrker lojale til førstnevnte og tropper som tilhører sistnevnte. Kampene, som fortsatte rundt en times tid, skal ha etterlatt seg mange døde på begge sider. Tallene varierer fra fem til 150, alle medlemmer av henholdsvis regjeringshæren og visepresidentens egne tropper.  Sør-Sudans to sterke menn tilbrakte kvelden sammen før visepresident Machar ble eskortert tilbake til sine egne.

At Kiir og Machar opptrådte samlet og at ingen av dem tilsynelatende hadde noen befatning med det som foregikk utenfor rommet de oppholdt seg i, ses på som et godt tegn i Juba, hvor alle frykter en gjentagelse av krigsutbruddet i 2013.  Det var kamper mellom styrker lojale til de to i presidentskapet som utløste borgerkrigen i desember 2013 en krig som kostet mer enn 50.000 mennesker livet og tvang nærmere to millioner på flukt. En fredsavtale ble inngått i august 2015, men først i april i år våget den gjeninnsatte visepresidenten Machar seg tilbake til Juba.

Fem år etter at Sør-Sudan feiret sin uavhengighet er alle markeringer avlyst i verdens yngste stat. Offisielt er altså årsaken pengemangel, ifølge informasjonsminister Michael Makuei Lueth har den unge staten rett og slett ikke råd til de festlighetene som har funnet sted hver  9. juli siden uavhengigheten i 2011.

Det sørsudanske pundet har opplevd noe i nærheten av en hyperinflasjon det siste året, og samme uka som det ble klart at uavhengighetsmarkeringen var avlyst, advarte visesentralbanksjefen mot at landets valutareserve var i ferd med å forsvinne. Om ikke Sør-Sudan får på plass en avtale med internasjonale donorer og finansinstitusjoner, er det slutt på reservene inne utgangen av juli.

Men den siste uka er det sikkerhetsituasjonen som nok har opptatt folk i Juba mest. Etter at fredsavtalen ble inngått i fjor har byen vært vert for både en stor styrke fra regjeringshæren, samt tropper lojale til visepresident Machar. To dager før uavhengighetsdagen kunne man høre skyting tre steder i Juba. Ved en veisperring ble fem soldater drept av Machars tropper, ved en annen ble en amerikansk ambassadebil skutt. I en tredje episode ble en FN-bil beskutt.  Det er ingenting som tyder på at noen av disse episodene var planlagte angrep, snarere er de blitt tolket som et utslag av den nervøsiteten som dominerer Jubas gater.

Det har nemlig gått trått med forsoningen nedover i rekkene i de to hærene. Juba er en by hvor sikkerhetsstyrker og våpen er svært synlig til stede, og hvor folk ikke beveger seg unødig ute. Bekymringene har bygget seg opp de siste ukene etter nye kamphandlinger rundt byen Wau nordvest for Juba, og gjentas av diplomater og FN-ansatte, så vel som blant sørsudanere selv i hovedstaden.

– Det er få barn rundt i gatene i Juba nå, det bekymrer oss, når folk sender bort familiene så kan det være et tegn på at noe er i ferd med å skje, dette så vi også i desember 2013 sier en representant for en av de internasjonale organisasjonene som har som oppgave å overvåke at partene opprettholder fredsavtalen fra i fjor.

Lørdag morgen er det rolig i Juba og butikkene er åpne.

 

 

Vær den første til å kommentere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *