Trykk “Enter” for å komme videre

Hvor er jentene nå?

Natt til 15 april 2014 ble bortimot 300 jenter bortført fra en internatskole i Chibok, nordøst i Nigeria. Men hvor er jentene nå?

Det var en bortføring som rystet Nigeria, og så verden. Minst 276 unge jenter ble vekket midt på natten, og så tvunget opp på lastebiler. Ifølge noen av jentene som klarte å rømme ble de så kjørt i kolonne bort fra Chibok og mot Sambisaskogen, hvor islamistgruppen Boko Haram har sine baser. Herfra skal ytterligere noen av jentene ha klart å rømme. Siden har det vært spekulert i om de resterende kan ha blitt fordelt som koner, om de er blitt solgt som slaver eller brukt som selvmordsbombere.  219 jenter er fortsatt savnet.

I en video CNN har fått ta i denne uka vises tilsynelatende femten av jentene i relativt god behold, videoen skal være et ”livstegn” brukt i frohandlinger som pågår mellom nigerianske myndigheter og Boko Haram, og skal være spilt inn 25. desember, ifølge en av jentene som snakker i videoen.

I mer enn en uke etter bortføringen var episoden lite kjent, og jentenes skjebne så ut til å bli den samme som for flere hundre barn som var blitt bortført før dem, glemsel.Så begynte familiemedlemmer og støttespillere å demonstrere i hovedstaden Abuja og hashtaggen #bringbackourgirls dukket opp på twitter. Demonstrasjonene har fortsatt fram til idag.

Men kidnappingene i Chibok var verken de første eller de siste. Bortføringene, som fant sted fem år ut i Boko Harams blodige kampanje i Nord-Nigeria startet i 2012. I begynnelsen forsøkte Boko Haram å bruke barn de bortførte for å bytte til seg egne familiemedlemmer som var blitt internert av nigerianske myndigheter.  Ifølge en rapport  fra Watchlist on Children in war and conflict, sto gruppen fram til mai i 2014 bak i overkant av 400 kidnappinger. Siden har de røvet mange flere, både fra skoler og landsbyer. Amnesty International mener så mange som 2000 kan være bortført fram til nå.

Skoler og barn er mål av to grunner, Boko Haram mener sekulær utdannelse, og vitenskap, er ”synd” og et uttrykk for en slags vestlig (britisk) korrupsjon av det nigerianske samfunnet. I tillegg trenger gruppen rekrutter. Det har blitt meldt at Boko Haram bruker barn ned i fjortenårsalderen som soldater, intervjuer med barn som har klart å flykte viser også at de brukes til å bære våpen og ammunisjon, at de lager mat og vasker klær. Noen av jentene forteller også at de er blitt giftet bort til sektmedlemmer.

Men det som har vakt størst oppsikt, er gruppens bruk av unge jenter som selvmordsbombere. Bruken av unge jenter som selvmordsbombere er uvanlig, selv for bevegelser som ligner Boko Haram. Man har sett tilfeller i Irak og Afghanistan hvor kvinner brukes, den konservative klesstilen gjør jo at det er lett å skjule eksplosiver rundt livet. Men for Boko Haram er trolig bruken av unge jenter mer enn en praktisk måte å lure sikkerhetsstyrkene på. Boko Haram så ut til å like den oppmerksomheten de fikk etter kidnappingen av Chibok-jentene. De er selvsagt klar over den symbolkraften det ligger i å bruke jenter i samme alder som bombebærere.

Første gang de brukte unge jenter var mindre enn tre måneder etter Chibok-kidnappingene. I juli 2014 klarte fire jenter å ta med seg et ukjent antall mennesker i døden i Nord-Nigerias største by Kano. De var mellom 15 og 19 år.. Senere har flere jenter enten overgitt seg til politiet, eller blitt stoppet før de har kunnet utløse sprengstoffet de bar på kroppen. Noen har ”lyktes” og tatt med seg et usikkert antall i døden. Jentene ser ut til å operere i par eller grupper, i noen tilfeller tror man at bombene er utløst ved fjernstyring.  I januar ble flere slike angrep utført i Nigerias naboland Kamerun Flere jenter som siden er blitt stoppet i Kamerun har hevdet at de er fra Chibok, nigerianske myndigheter har avvist dette

Sannsynligvis er de fleste av de 219 bortførte jentene fra Chibok fortsatt i Boko Harams varetekt. I likhet med et ukjent antall andre barn. 800.000 barn er også drevet på flukt i Nord-Nigeria, ytterligere flere hundretusen går ikke i skole grunnet uroen. På tross av at gruppen har vært på retrett det siste året viser stadige angrep både i Nigeria, Kamerun og Tsjad at den ikke ligger nede.  I 2015 hadde Boko Haram den tvilsomme æren å være den dødeligste islamistgruppen utenfor Midtøsten.

Vær den første til å kommentere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *