Redemption Hospital Monrovia, inkubatoren for utbruddet i den liberiske hovedstaden i juni 2014

Sen respons ga mange døde

14. juni 2014 ble en kvinnelig sykepleier i mottaksrommet på Redemption hospital dårlig med feber. Den 25 år gamle legeassistenten Korlia Bonarwolo var blant dem som tok seg av kollegaen, uvitende om at ebola-viruset var på full fart til å spre seg på sykehuset. – Dette var helt i begynnelsen av epidemien. Vi visste ikke at det var ebola, men trodde det var tyfoid eller malaria, og hadde ikke noe beskyttelsesutstyr.

Finda Fallah overlevde ebola, og jobber idag med å rekruttere andre overlevende til et forskningsprosjekt om sykdommen

Krise i ebolaens tid

August 2014, 29 år gamle Finda Fallahs familie er syke. I den lille leiligheten i slumbyen West Point i Liberias hovedstad Monrovia, ligger svigermoren døende. Og søsteren, og svogeren. Deretter blir mannen syk, barna, søsterens barn. På dette tidspunktet blir Finda og familien, mens familiemedlemmer dør en etter en, fraktet til en skole i den overfylte slummen.

Jernbanelinjen Benguela-Luau er blant infrastrukturprosjektene som har blitt betalt med olje. Men på tross av de svært synlige investeringene i infrastruktur, ser ikke angolanere flest mye til oljerikdommen

Ut på oljeeventyr

I november spurte Venstre-leder Trine Skei Grande oljeminister Tord Lien om Statoils virksomhet i det svært korrupte Angola, svaret fra ministeren blir man ikke særlig klokere av. Spørsmålet fra Venstre-lederen var hvordan statsråden sikrer at Statoils aktivitet i Angola skjer uten at man bidrar til korrupsjonsulturen i landet. Balgrunnen er selvsagt at Angola er vertskap for den største operasjonen Statoil har, utenfor norsk sokkel. Selskapet har videre fungert som et lokomotiv for andre norske selskap i landet, de fleste av dem tilknyttet oljevirksomheten. Dette har nå gjort Angola til den viktigste handelspartneren Norge har i Afrika.

Oljespill

På tampen av 2011 inngikk Statoil for første gang en avtale om operatørskap i Angola. For det har selskapet betalt en rekordstor bonus, men til hvem? De er litt vanskelig å få øye på i selskapets norske årsrapport, men står pent oppførti den engelske utgaven av årsrapporten. I seg selv er ikke signaturbonus noe mystisk, det er noe man betaler når man inngår en avtale om for eksempel letelisens etter olje i et land. Men det som er litt mer oppsiktvekkende er hvem som mottar denne bonusen i dette tilfellet.